Beyoğlu'nda Yeni Bir Alan: İş Bankası Resim Heykel Müzesi

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

İş Bankası Resim Heykel Müzesi, Beyoğlu'nda kapılarını açtı. Sanat tarihçisi, yazar ve mimar Gül İrepoğlu, kurucu küratörü olduğu bu yeni kültür ve sanat alanını anlatıyor.

Hikmet Onat
Hikmet Onat - Ortaköy
Beyoğlu'nda Yeni Bir Alan: İş Bankası Resim Heykel Müzesi
 

Beyoğlu'nda Yeni Bir Alan: İş Bankası Resim Heykel Müzesi

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye İş Bankası’nın uzun yıllar Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren, korunması gerekli kültür varlığı tescili bulunan tarihi bina Resim Heykel Müzesine dönüştürüldü. 

Müzikten plastik sanatlara, müzecilikten kültür mirası korunması çalışmalarına pek çok alanda faaliyet gösteren İş Sanat'ın çatısı altında hayata geçirilen müzeyle, Beyoğlu'nun kültür-sanat rotasına önemli bir kilometre taşı daha eklenmiş oluyor.

Geçtiğimiz 29 Ekim günü müzenin kapılarını açtığı akşam, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali yaptığı konuşmada “Resim Heykel Müzesinin, Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesinin ardından Bankanın üçüncü müzesi olduğunu" vurguladıkltan sonra şöyle söylemişti: “Her şehrin bir kalbi vardır, İstanbul’un kalbi de İstiklal Caddesi’dir. Tarihi dokusuyla, kültür-sanat faaliyetleriyle şehrin kalbinin attığı yer olan İstiklal Caddesi’nin önemli yapıları arasında bulunan binayı Resim Heykel Müzesi olarak ülkemize armağan etmek, Türkiye’nin kültür-sanat dünyasına yeni soluk getirmek biz İş Bankalılar için gurur verici… Bir banka, bir asır, üç müze…"

Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu ilk kez sergileniyor

Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya pek çok sanatçının 2.700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu, ülkemizin en geniş ve en zengin özel koleksiyonlarından biri olarak biliniyor. Resim Heykel Müzesi'nde ilk sergilerinde bu koleksiyondan seçilen 600'e yakın eser yer alacak. 

Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu ile Açık Dergi'de bir aradayız.